Çilek reçeli farklı şekillerde yapılabiliyor. Bu yazıda çilek reçelinin yapımı ile ilgili pratik ve kolay bir çilek reçeli tarifi bulacaksınız. Köpük oluşmadan daha kolay ve daha kısa sürede çilek reçelinin nasıl yapıldığını öğreneceksiniz. Çilek reçeli yapımı için önce gerekli malzemeleri yazarak çilek reçeli tarifini anlatmaya geçebiliriz.
Çilek reçeli yapmak için gerekli malzemeler
1 kg çilek
1 kg şeker
1 çay kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Çileklerin temizlenmesi
Çilekleri sapları ile birlikte 30 dakika limonlu suyun içinde beklettin suyunu boşaltıp saplarını koparın. Saplarını kopradıktan sonra bir kabın içinde su doldurup durgun suyun içinde 3-5 kez toprak kalmayacak şekilde sudan geçirin. Elinizle süzerek çilekleri ayrı bir kaba alın. Toprakları kabın altında kalacaktır. 3-5 kez su değiştirilirse çilekler hazır hale gelmiş olur. Çilek narin bir meyve olduğu için tazyikli suyun altından çileği yıkamak çileğin üstünün bozulmasına neden olabilir. Kendi suyunda pişeceğinden yıkadıktan sonra çileklerin altta bıraktığı suyu süzmeyiniz
Kolay çilek reçeli tarifi
Çilek reçelinin yapılışı
Çilekleri tencereye koyunuz. Üzerine tereyağını da koyup kaynatınız. Kendi suyunu salan çilekler kaynamaya başladığında şeker eklenmeden toplam 7 dakika kaynatınız daha sonra üzerine şekeri de ekleyerek şekerin iyice dağılması için tencereyi saplarından tutarak sallayın ve 7 dakika daha kaynatın. Kaynarken limon tuzunu da ilave edin. Bu süre içinde hazır hale gelen çilek reçelini sıcakken cam kavanozu ocak üzerinde az ısıtıp kuru bir kavanoz içine koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirip soğumasını bekleyiniz.
Çilek reçeli yapmanın püf noktaları
1-Çilek reçeli için küçük çilekleri tercih ediniz. Osmanlı çileği çilek reçeli yapmak için idealdir. Eğer çilekler büyükse 2’ye bölüp küçültebilirsiniz.
2-Çilek reçelinin şekerlenmemesi için kaynarken içine limon tuzu, limon suyu veya portakal suyu ilave ediniz.
3-Çilek reçelini yaptıktan sonra kapaklı cam kavanoza sıcakken cam kavanozları da hafif ısıtarak koyup kapağını kapattıktan sonre ters çeviriniz.
4-Klasik çilek reçeli tariflerinde tereyağ eklenmiyor. Bu çilek tarifinde köpük oluşmaması için çilek reçelinin içine az miktarda tereyağ ekleniyor.
5-Reçelin şekerlenmemesi için kavanozu açtıktan sonra buzdolabında saklayınız. Eğer reçeliniz şekerlenirse kavanozu sıcak suyun içinde bekletirseniz şekerlenen reçel eski haline dönecektir.
Hazırladığınız çilek reçelini 1-2 saat sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın