Evde Pastırma Nasıl Yapılır?

Evde pastırma nasıl yapılır? Merak edenler için evde pastırma yapılışını anlattık teyzem her sene bu şekilde pastırma yapıyor oldukça lezzetli oluyor.

Pastırma denildiği zaman dananın sırt kısmı, but, bonfile kısmı pastırmalık et bu kısımlardan olur. Pastırma yapmak için etin antrikot kısmından isteyiniz.

pastırma yapılışı

Pastırmanın yapılışı:

Önce tuzla salamura yapılır. Etin altını üstünü iyice kaya tuzu ile bolca tuzlayın. Etin tuzunu iyice alabilmesi için pastırmanın oluşabilmesi için belirli aralıklara bıçak yerleri açılır ki tuzu iyece emsin. Güzelce eti tuzladıktan sonra eti bir kenarlı bir tepsiye koyun ve tepsiye hafif meyil verin ki etin akan suyu biriktiğinde sürekli dökün. Toplam bu şekilde 10 gün bekletip suyunu her gün dökün. Üzerine başka bir tepsi kapatın toz ve sinek konmaması için 10 gün sonra etin üzerindeki tuzu yıkayın. Sonra temiz bir kapta eti ıslayın 3 saat arayla suyunu değiştirin bir gün akşama kadar devam edin. Sonradan temiz bir bez arasına etleri koyup üzerine ağırlık koyun iyice içinin kanı suyu gitsin. Etlerin en üstünden eti delerek asmak için ip takıp etleri 10 gün askıda bekletin. İyice suyu akıp etler kurusun. Akan su için altına bir kap koyun. Askıda kuruyan eti alıp her tarafına çemen sürün 5-6 gün çemende bir tepsi üzerinde bekletin. Üzerini örtün. Daha sonra pastırmalar yumuşamaya başlayınca tekrar dışını çemenleyip askıya asın. 1-2 gün bekletip sonra yiyebilirsiniz.

Pastırmanın oluşması toplamda 28 günü buluyor.

Pastırmanın önce dışı kabuk bağlarcasına kuruyor. Etin içerisi yaş kalıyor. Bilmeyenler pastırma oldu zannediyor. Pastırmanın içininin kanını atması ve pastırmanın kabuk bağlamış dışı ile içinin denk olması yani pastırma doğrandığında iç yüzü ile dış yüzü aynı olması lazım.

Pastırmanın içi ile dışı aynı renk olduğunda pastırma kurumuş yemeye uygun hale gelmiş demektir. Çemenini hazır yapılmış olarak satın alabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*