Evde Tantuni Nasıl Yapılır? Evde Tantuni Yapımı

Mersin denilince ilk akla gelen et yemeklerinden Tantuni bir çeşit etli dürümdür. Bugün Mersinde olduğu gibi bir çok şehirde de artık Tantuni yapan yerler bulunmaktadır. Tantuni genellikle döner gibi dışarda yenen bir yemektir. Fakat evde de tantuni yapılabiliriz. Evde tantuni yapmak için bilmeniz gereken bazı hususları öğrendikten sonra gerekli malzemeleri temin ederek tantuniyi yapmaya başlayabilirsiniz.

Dürüm-Tantuni

Tantuni yapımı için gerekli malzemeler

Yarım kilo küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı sumak

Yapılışı:

Dana eti bıcakla küçük küçük doğranır. Üzerine bir miktar su konulup haşlanır. Haşlanırken üzerinden köpükler alınır. Haşlandıktan sonra  et tencereden kaşık kaşık alınıp kızgın tavada veya saçta sıvıyağ ile  et kavrulur. Kavrulurken arada su eklenir. Su eklenmesinin nedeni hem sacın sıcaklığını dengelemek hemde lavaş ekmeği üzerinde yumuşatmak için gerekli buhar elde etmektir.

Tantuni için lavaş ekmeğini ister kendimiz yapabilir. İstersek hazırda alabiliriz. Günümüzde bir çok yer lavaş ekmeği de yapıyor.

Tantuninin  geleneksel tarifinde et haşlandıktan sonra pamuk yağı ile kavruluyor. Fakat pamuk yağını her yerde bulamayacağımız için biz eti zeytinyağı ile kavuracağız.

Soğanı piyazlık doğrayın. Maydanozları ince ince kıyın. Üzerine sumak ekleyip karıştırın.

Tantuni dürümü hazırlamak için Lavaş ekmeği kavrulan etin üzerine bırakın ve hafif bastırın. Etin buharı ile yumuşayan lavaşın üzerine etten koyup üzerine soğanlı maydanozlu piyazdan bir  miktar koyup dürüm şeklinde ekmeği sarın.  Domates ve pul biber, kekik gibi farklı baharatlar ile de tantuni lezzetlendirilebilinir.

Lavaş hamurunu evde yapmak istersek

Yarım paket yaş maya
2 su bardağı un
2 çay kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı tuz
Bir miktar ılık su

Yapılışı:

Unu kaba boşaltın. Ortasını açıp ufalanan yaş mayayı koyup üzerine ılık su dökün ve şeker ekleyin. Tuzu ekleyip hamuru karıştırın. Mayayı ister hamurun içinde isterseniz ılık suyun içinde eritebilirsiniz. Üzerine şeker eklendiğinde şekerin etkisi ile maya kabarmaya başlayacaktır. Hazırlanan hamur kulak memesi kıvamında olacak. Lavaş hamuru kıvamını bulana kadar yoğrulacak yoğrulup dinlendirilecek hamur mayalanınca bezelere ayrılıp yuvarlak hamurlar yapılacak tezgah unlanıp oklava ile hamur açılacak açılan lavaş hamurunu yağsız tavada arkalı önlü pişirilecek

 

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*