Güllaç Nasıl Yapılır? Güllaç Yapmanın Püf Noktaları Nedir?

Güllaç çok sevilen hafif bir tatlıdır. Ramazan tatlısı olarak bilinir ama her vakit yapılabilir. Ağır tatlılar yerine burada yazılan güllaç tarifine bakarak ev yapımı güllaç hazırlayabilirsiniz.

Güllaç yaprakları suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun kızgın tavada pişirilip  sonra kurutulmasıyla elde ediliyor.

gullac-nasil-yapilir

Güllaç nasıl yapılır?

Gerekli malzemeler

10 adet güllaç yaprağı
2 kilo pastörize süt
1 yemek kaşığı gül suyu
2,5 su bardağı toz şeker
İnce kırılmış fındık
1 su bardağı file fındık
1 su bardağı hindistan cevizi

Yapılışı: Önce sütü ısıtın ve içinde şekeri eritin. İçine gül suyunu ekleyin eğer gül suyu sevmiyorsanız vanilya ekleyin. Sütün hafif ılıması için 10 dakika kadar bekleyin. Geniş ve biraz da derin bir tepsiye ilk güllaç yaprağını parlak yüzü üste gelecek şekilde yerleştirin ve üzerine kepçe ile ılık sütü dökün 2. güllaç yaprağını da üzerine ekleyip tekrar kepçe ile sütü dökün ve ince dövülmüş fındığı serpiştirin. Bu şekilde tüm güllaç yaprakları bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. En son geriye kalan sütün tamamını üzerine dökün ve az bekleyin sütün tamamını güllaç yaprakları emsin.

Hindistan cevizini fındıkla birlikte güllaç yapraklarının arasına yada en son üzerine dökebilirsiniz.

Güllaç yapmanın önemi bir püf noktası: Kaynar süt hemen güllaç yapraklarının üzerine dökülürse lapa haline gelir. Bu nedenle kullanılan süt ne çok sıcak ne soğuk olmalıdır. Bu nedenle sütün sıcaklığı önemli elinizi yakmayacak sıcaklıkta olacak ayrıca İçinde fındık kullanın ceviz güllacın rengini hafif karartıyor.

1 saat kadar bekleyip biraz soğuyunca üzerini streç ile sarılıp buzdolabının alt kısmına koyun öğlen yaparsanız akşama tam lezzetinde güllaç hazırlanmış olur. Yaptığınız güllacı 2 gün içinde bitiriniz.

Servis ederken üzerini file fındık, antep fıstığı, nar veya kivi kullanarak süsleyiniz. Arzu eden güllacı sade olarak yapabilir ve üzerine fındık ve antep fıstığını ekleyebilir.

Çok şekerli sevmiyorum diyorsanız daha az şeker kullanabilirsiniz.

Güllaç aynı şekilde muhallebi kaselerinde de yapılabilir bu sizin tercihinize kalmış klasik bilinen güllaç tarifi daha çok tercih edildiği için tarif bu şekilde verilmiştir.

Afiyet olsun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*