Eminim Antakya’nın meşhur yemeklerini duymayan yoktur. Lezzeti ile insanı büyüleyen bu muhteşem yemekleri evlerimizde yapabiliriz. Bu gün iftar sofralarınızı Antakya yemekleri ile süslemeye ne dersiniz?
İftar Menüsü;
Domatesli aş
Tepsi kebap
Katıklı ekmek
Şam tatlısı
Domatesli Aş
Malzemeler:
- 1 su bardağı bulgur
- 1 bardak su
- 2 domates
- 1 soğan
- Tereyağı
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı;
Tereyağını tavada eritilir ve doğranmış soğanlar (rendeli yedebilirsiniz) pembeleşinceye kadar kavrulur. Domatesler, kabukları soyulup küçük küpler şeklinde doğranır. Suyu ilave edilerek tuzu ayarlanır. Bulgur tencereye dökülür, karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Ateşten indirdikten sonra karabiberi serpilir.
Tepsi Kebap;
Malzemeler;
500 gr. Kıyma
1 adet kırmızıbiber
1 top maydanoz
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
2 domates
7-8 adet yeşilbiber
2 orta boy patates
Tuz
Karabiber
Pul biberi
Kekik
Su
Hazırlanışı;
Kırmızıbiberi, maydanozu ve sarımsakları doğrayıcıda çekiyoruz. Çektiğimiz karışımı kıymanın üzerine katıp, içine tuz karabiber, pul biberi ekliyoruz. Ardından orta boy bir fırın tepsisinin tabanına biraz salça sürüp, kıymayı tepsiye döşüyoruz. Ardından bir kapta domates salçasını sulandırıp içine karabiber, kekik, tuz, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip elde ettiğiniz karışımı tepsinin üzerine eşit şekilde yayıyorsunuz. Üzerini yeşilbiber ve yuvarlak şekilde kestiğimiz patates, domatesle kapatıp 200 derece önceden ısıtılmış fırına sürüyoruz.
Çökelekli Acılı Ekmek;
Malzemeler:
- 2 adet ekmek hamuru
- 1.5 çay bardağı çökelek
- 1 küçük soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası (acı olsun)
- 2 yemek kaşığı çörek otu
- 2 yemek kaşığı susam
- 1 avuç zahter (kekik)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı;
Soğanı ince kıyıp hazırlayın ardından çökelek, biber salçası, susam, çörek otu ve ovulmuş zahter ile birlikte zeytinyağı katarak karıştırın. Fırın tepsisini bol yağlayın ve fırından aldığınız ya da kendiniz hazırladığınız ekmek hamurundan küçük bezeler alıp küçük (fındık lahmacun şeklinde açın) tepsiye yayın. Hamur yayma sırasında büzüşeceğinden, malzeme ile birlikte yayılması daha kolay olur. Tüm malzemeyi küçük hamurlarınız üzerine yaydıktan sonra orta ısılı fırına sürün.
Şam Tatlısı;
Malzemeler:
500 gr. İrmik
1 su bardağı yoğurt (Yoğurt katı değil)
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 karbonat
4 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz içi(tarçınla karıştıralım)
1 yemek kaşığı tarçın
Üzeri için
Tahin,
Pekmez,
Tuzsuz yer fıstığı
Şerbeti
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Şerbet için şeker ve suyu tencereye alıyoruz, kaynayınca altını kısıyoruz, 10 dakika daha kaynadıktan sonra,limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatıp, altını kapatalım ve şerbeti ılımaya bırakalım.
Yoğurt,süt ve şekeri tahta kaşıkla şeker eriyene kadar karıştıralım. İrmik ve karbonatı da ilave edip,beş dakika kadar yine kaşıkla karıştıralım,hamuru 15 dakika dinlendirelim.(Hamur akışkan kıvamlı olmuyor.) Kare cam fırın tepsisinin tabanına tahin sürelim ve hamurun yarısını fırın kabına yayalım.Üzerine tarçınlı cevizi serpelim. Hamurun kalan yarısını kaşık yardımı ile cevizin üzerine yerleştirelim,kaşığın tersiyle dikkatlice düzeltelim.(Dikkat edelim, cevizler üste çıkmasın.) Hamuru düzeltince elimizle iki yemek kaşığı tahin yayalım,en üste de yine elimizle 3 yemek kaşığı pekmezi sürelim. Kabuklarını soyduğumuz fıstıkları düzgün aralıklarla tatlının üzerine yerleştirelim. Fırını ısıtmadan 175 dereceye ayarlayıp tepsiyi yerleştirelim,35 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirelim. (Fırından fırına değişebiliyor) Fırından çıkardığımız tatlıyı dilimleyelim,sıcak tatlıya soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlıyı bir gece dinlendirip servis yapalım.
Hayırlı İftarlar…
Bir yanıt bırakın