Kil Maskesi ve Faydaları

Kil doğada çok kolay bulanabilen bir malzemedir. Fakat saf kil bulmak oldukça zordur. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika ve demir oksit mineralleri bulunur. Killer küçük taneli yapıdadır. Sarımtırak, yeşil, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Kilin bu kadar mineralli olmasının sebebi, toprağın, kayaların ve yanardağlardan çıkan tüf ve lavların toz haline gelen parçalarından oluşmasıdır. Çünkü volkanizma üzerinde bulunan topraklar oldukça bereketli ve verimli topraklardır. Ancak kil sadece toprak değildir. Yani toz haline gelmiş toprakla kil birbirinden farklıdır ve kil de çok daha yoğun bir şekilde mineraller vardır. Yapısal olarak toprağa göre çok daha küçük parçacıklardan oluşur.

kil maskesi tarifi

Tabi bu killerin hepsi aynı şekilde bulunmaz yeryüzünde farklı bölgelerde ve farklı özelliklerde killer bulunuyor. Farklı özelliklerinden biride farklı renklerde olmasıdır. Kilin rengini daha çok o bölgenin toprak yapısı, kayalarının rengi ve volkanik bir bölge olup olmaması belirliyor. Yüz maskesi olarak kullanılan, yeşil, pembe, beyaz, sarı killer çeşitli bölgelerden toplanan killer ve içindeki mineraller yönünden farklı olma özelliği taşıyorlar.

Aslında değeri yeni anlaşılsada mineraller bakımından zengin kilin cilt bakımında kullanılması yeni bir şey değil. Antik çağlardan beri cildi güzelleştirmek için kullanılıyor. Eski mısır kraliçesi dünyalar güzeli Cleopatra’nın güzellik sırlarından birinin kil maskesi olduğuna dair bazı rivayetler vardır. Aslında şimdide olan çamur banyosu da içerisinde kil bulundurur o zamanlarda da Cleopatra’nın bolca çamur banyosu yaptığı biliniyor. O dönemlerde volkanik toprakların ne kadar verimli ve mineralli olduğunu gören tarımcıların bunları neden ciltte denemeyelim sorusu sayesinde belki bizlerde bu yaralı topraktan faydalanabiliyoruz.

Kil maskesinin faydaları

Kil maskesinin çok fazla faydası vardır aslında, kil maskesini genelde yüzünde problemli olan akneli, siyah noktalı, ölü derisinden kurtulamayan, fazla yağlı cildi olduğunu düşünen insanlar kullanmaktadır. Bunun yanında kil çok minerallidir cildinize ihtiyacı olan minerali ve nemi verir. Maskeden sonra cildiniz yumuşacık olur.

Cilt yüzeyindeki fazla yağı alır ve yağ üretimini dengeler. Düzenli kullanım sonucunda yağlı ciltlerin yüzündeki yağ miktarının kil maskesi sayesinde dengelediğini göreceklerdir.

Gözeneklerinizi küçültür ve tıkanıklı gözeneklerin içini açar ve temizler kil maskesi.

Tıkanan gözenekler sivilce, akne gibi cilt sorunları yapabilir, kil maskesinin iyileştirici, temizleyici ve fazla yağı emici özelliği olduğundan sivilcelerin içini temizler ve kısa zamanda küçültüp iyileşmesini sağlar.

Yeterince temizlenmeyen ve tıkanan cilt yüzeyinde sivilceler haricinde siyah noktalarda oluşmaktadır. Siyah noktası için üretilen çoğu kozmetik ürünlerin içinde de yine kil özelliği bulunmaktadır. Kil maskesi yapıldıktan sonra ciltteki siyah noktaların temizlendiği görülür.

Aslında en önemli olan ama az bilinen özelliği ise kil maskesinin cilde verdiği mineraller sayesinde sildi yenileyip ölü hücrelerden kurtarmasıdır.

Çok kuru ve hassas ciltler kil maskesinden uzak durmalı

Kil maskesi aslında her cilt tipi kullanabilir. Fakat tek başına kullanmak veya sık maske yapmak kuru ve hassas ciltler için faydalı olmaktan çıkıp cilde hasar verebilir. Yağı absürde eden, bunun için kurutma özelliği olan ciltteki gözenekleri temizleme özelliği olduğu için ise kuru ciltleri çizebilecek olduğundan da kurutabilecek ve bu yüzden ciltle büyük sorunlar yol açabilecektir kil maskesi.

Kil maskesi daha çok yağlı ciltlere önerilmektedir yağlı ciltlerin bile haftada en fazla 2 defa yapması önerilmektedir. En güçlüsü olan ise yeşil kildir kurutma özelliği en çok yeşil renginde bulunur o yüzden asla kuru ciltler yeşil rengini kullanmamalıdır.

Kuru ciltte iseniz 2 hafta bir özellikle beyaz kil ile yüzünüze maske yapabilirsiniz. Hatta cilde nem veren cildi besleyen yağlarla karıştırıp bir maske elde ederseniz bu maskede size çok iyi gelecektir ve kil maskesini gönül rahatlığı ile kullanabileceksiniz.

Bütün bunlara rağmen yüzünüz kuruyor ise yüzünüzde maskenin bekletme süresini azaltabilir ve cildinizin kurumasını engelleyebilirsiniz. Örneğin, 30 dakika bekletiyorsanız bu süreyi 20 dakika veya 15 dakika yapın.

Karma ciltler ise her zaman daha sitemli olur bu konularda ama onlar içinde kil maskesi sadece T bölgesine sürülmeleri önerilir. T bölgesi yüzün en yağlı bölgesidir, alın, burun ve çene kısmı T bölgesi olarak adlandırılır. O yüzden eğer T bölgesinin yağlılığından şikâyetçi iseniz kil maskenizi sadece alın burun ve çene olan T bölgenize sürebilirsiniz.

Kilin cildinize uygun olup olmadığını da en az 2 kere kil maskesini deneyerek öğrenebilirsiniz. Doğal killerden kullanmak sizin için en iyisi olacaktır.

Bakım yaparken hangi kili neden kullanmalısınız?

Dünyada tek bir kilin olmadığı ve birden çok farklı kilin olduğu bunların ise farklı özelliklerde olduğunu yukarıda açıklamıştık. Hangi kili kullanmanız gerektiğini bilmiyor iseniz, cilt bakımında kullanılan killer hakkında size bilgi vereceğim.

Beyaz Kil

En etkili killerden biri olan beyaz kil, sivilcelere aknelere karşı oldukça etkilidir. Sivilce nedeniyle tahriş olan cildi yatıştırır ve tazeler. Egzama, sedef nedeniyle tahriş olan cildi sakinleştirmek için kullanılan beyaz kil cilde bolca mineral verir bunun içinde çok faydalıdır. Genelde cildi çok kurutmadığı için bu kili normal ve normalde kuruya dönük cilt tipi insanlar kullanmaktadır.

Yeşil Kil

Yine en etkili killerden biridir yeşil kil, ülkemizde de çok bulunur ve en çok tercih edilen alınan bir kil türüdür. Çünkü kili genelde yağlı ve cildi problemli olanlar tercih ederler. Yeşil kil maskesi de aşırı yağlı, yağlı hatta normalden yağlıya dönük ciltler için önerilen kildir. Magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve silika gibi cilt için önemli olan mineralleri içerir. İyileştirici ve temizleyici etkisi vardır. Sivilcelerin normalden daha kısa sürede iyileşmesine ve küçülmesine yardımcı olur.

Kil maskesi hangi sıklıkla kullanılmalı?

Yağlı ciltler; Kil maskesini yağlı ciltler için önerilen kullanım aslında haftada 1 olmasıdır. Fakat duruma göre en fazla 2 kez kullanabilirsiniz.

Karma ciltler; Kil maskesi karma ciltler için, yağlı olan bölgelere hafta 1 kez kullanmaları öneriliyor.

Normal ciltler; Kil maskesi normal ciltler için 2 haftada bir öneriliyor, eğer seçiminiz beyaz kil ise o zaman haftada 1 kullanabilirsiniz.

Kuru ciltler; Kil maskesi kuru ciltler için önerilmese de 2 haftada bir beyaz kil maskesi uygulayabilirsiniz.

Kil maskesi yüzünüzde kuruyasıya kadar bekletilir normalde ama yüzünde tahrişe sebep olan ve kuruya yakın olan cilt tipleri için kuruması beklenmemelidir. Yüzünüz tahriş olur ve kötü sonuçlar doğurabilir. 30 dakika boyunca beklemesi gereken kil maskesini siz kendinize göre 20 veya 10 dakika olarak ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca aldığınız kili maske yaparken kullanmanız gerek şey ise metal bir eşya değirmemeniz gerektiğidir. Çatal, kaşık veya metal kaplar kilin etkisinin azalmasına yol açtığı için kullandığınız kilden memnun kalmayabilirsiniz. Plastik veya tahta malzemeler kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Maskenizden artan kil maskenizi atmanıza gerek yok, kil buzdolabında 3 hafta bozulmadan durabilir.

Kil maskesine ek malzemeler

Yukarıda yazıdan bahsettiğim gibi kili genelde yağlı ciltler tercih ediyor ve kili sade kullanıyorlar fakat kullandığınız maskeyi daha çok özellikli ve etkisini daha çok artırmak için kilinize cildinize uygun malzemeler ekleyebilirsiniz.

Cildiniz kuru veya normal ise kilin içine malzemeler katıp kilin kurutma özelliğini minimuma indirebilir hatta içeriğini zenginleştirebilir ve istediğiniz etkiyi artırabilirsiniz.

Kille birlikte en çok kullanılan malzemeler genelde yağlı ciltlerin tercih ettiği, toz halinde yulaf ezmesi, süt tozu, süt, yoğurt, bal, portakal kabuğu ve limon suyudur. Bu malzemeler ile kilin etkisini artırabilirsiniz.

Bunlara ek olarak cilde faydalı olan uçucu yağlarda ekleyebilirsiniz. Hatta genel olarak maskeye ek olarak cilt tipinize uygun kil maskesinde kullanabileceğiniz yağlar;

Yağlı ciltler; sedir, sardunya, lavanta, limon, nane, sandal ağacı, ardıç, melisa, kişniş, greyfurt, biberiye, gül okaliptüs, kantaron otu ve bergamot otu yağı.

Hassas ciltler;  papatya, gül, havuç, portakal, yasemin, gül ağacı ve civanperçemi yağı.

Normal ciltler; sedir, sardunya, bergamot, yasemin, lavanta, soya, çuha çiçeği, badem, portakal, gül ve çay ağacı yağı.

Karma ciltler; sardunya, gül ağacı, bergamot yağı.

Kuru ciltler; badem, havuç tohumu, sedir ağacı, adaçayı, yasemin, sardunya, lavanta, portakal, Hint, buğday tohumu, sandal ağacı ve bergamot yağı.

Maskeyi temizlerken nelere dikkat edilmeli?

Maskenizi özellikle doğal olarak kurumaya bırakmanız gerekiyor. Kuruduktan sonra ılık bil suya cildinizi tahriş etmeden yüzünüzdeki kili arındırmalısınız. Ilık suyla kurulamak yerine gül suyu ile yüzünüzü temizleyebilirsiniz. Yüzünüzü yıkadıktan sonra kurulacağınız havlu temiz olmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*