Kurban bayramı, şeker bayramından farklı daha fazla emek isteyen bir bayram. Bu nedenle Anadolu’da kurban bayramına “iş bayramı” da denilmekte. En büyük işte kurban etlerinin kesilmesi ve saklanması. Sağlık acısından çok önemli çünkü et mikroorganizmanın hemen üreyebildiği bir ortam. Özellikle büyük şehirlerde kesim hanelerde etler kesilip, parçalanıp eve geldiği için ete çok hızlı müdahale edip yerleştirilmesi lazım.
Gurmelerin ortak görüşü kesimden hemen sonra ete müdahale etmeden et 5-6 saat dinlendirilmeli. (Gölge serin bir yerde) Fakat eti dinlendirme evresini iyi hesaplamak gerekir. Çünkü kesim hanede kesilip eve geldiği zamana kadar geçen sürede etin dışarda tutulduğu süreye eklememiz gereken bir süre. Eti dolaba kaldıracağımız zaman, yemeklik şeklinde küçük paylar halinde saklanmalı. Çünkü dondurulmuş bir et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulması sağlık acısından hiç doğru olmaz. Dikkat etmemiz gereken önemli bir noktada buzdolabının normal kısmında saklanırken et büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Eğer bu duruma dikkat etmezsek et kesim sıcaklığını koruduğu için araları soğumayacak ve o bölgelerden bozulmaya başlayacaktır. En doğrusu dinlenmiş eti kuşbaşı, kıyma, pirzolalık şeklinde ayırıp temiz poşetlerle tek seferlik pişirilebilecek miktarda dondurucuda saklamaktır. Etleri kullanacağımız zamanda dondurucudan çıkarıp normal buzdolabı kısmında çözdürülmeli.
Kurban etini ilk gün pişirip yemek adet haline gelmiş. Oysa tüm gurmelerin ortak görüşü etin yumuşak olması ve sindirim sistemimizi sıkıntıya sokmaması için 24 saat beklemesinin şart olduğu yönünde. İlk gün yeme konusunda ısrarcı olanlar en azından 4-5 saat beklettikten sonra eti pişirse daha doğru olacaktır.
Kurban Kavurması Nasıl Pişirilmeli; Etleri kuşbaşı doğradıktan sonra bol suyla yıkayıp biraz suda bekletelim. Eti doğradığımız gibi hayvanın yağlarını da doğrayıp önceden kızdırdığımız tencerede yağı kendini bırakana kadar kavuralım. Yağını çözdürüp posa kaldığında, posayı delikli bir kepçe yardımı ile alalım ve doğradığımız kuşbaşı etleri ekleyelim. 10 dakika yüksek ateşte döndürdükten sonra altını kısıp, tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakalım. Et piştikten sonra tuz, karabiber, pul biber, kekik ekleyelim.
Alternatifler; Bazı gurmeler etin içine tüm bir soğan atıp pişmeye yakın içinden alıp baharatlarını ekliyor. Bazıları etin içine defne yaprağı koyup etin kötü kokusunu engelliyor.
Kurban Bayramında Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar; Ramazan bayramındanfarklı olarak bol tatlı tüketiminin yanı sıra bol et de tüketildiği için, kurban bayramı sağlık açısından daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Sabah akşam et yenilmesi, her misafirlikte tatlı yenilmesi hepimizi sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle daha kontrollü tüketmekte fayda var.
- Sabahları hafif bir kahvaltı yapmayı ihmal etmemek gerekmekte.
- Eti sebze ve salata ile tüketmek önemli.
- Ekmek tüketimi abartılmamalı
- Gün içinde bol bol su içilmeli
- 2 sefer soda içilmeli.
- Yemeklerden bir saat sonra çay içilmeli.
- Yoğun geçen bir gün arkasından yenecek akşam yemeği çok hafif olmalı, özellikle gün içinde yemeği çok kaçırdığınızı düşünüyorsanız, yoğurt salata ile akşamı geçiştirmek sağlık için faydalı olacaktır.
- Eğer akşam yemeği yiyecekseniz et değil sebze tüketmelisiniz.
- Yemek sonraları içilen bir Türk kahvesi sindirimi kolaylaştıracaktır.
Bir yanıt bırakın