Sinop mantısı meşhurdur. Bence bu meşhurluğu da hak ediyor. Mutlaka tatmanızı öneririm. Peki Sinop mantısı nerede yenir? Diye sorarsanız. Sinop’a gittiğinizde bu mantının tadına bakabileceğiniz en iyi mekan Aşıklar caddesindeki “Teyzenin Yeri” dir. Burada yiyeceğiniz mantıyı uzun süre unutamazsınız. Sinop mantısını başka şehirlerde de yedim lakin aynı lezzeti bulmak mümkün değil. Tabi herkesin Sinop’a gidip mantı yemek gibi bir imkanı olmayabilir. Bu yüzden Sinop mantısının tarifini detaylı bir şekilde anlattık sizde evinizde hazırlayıp afiyetle yiyeceksiniz.
Gerekli malzemeleri sıralayarak Sinop mantısının tarifine geçebiliriz. Mayasız bir hamur hazırlayacağız. Sinop mantısının belirgin özelliği ince açılıp içinin bol olmasıdır.
Sinop mantısının hamuru için
2 tane yumurta
2 bardak su
Tuz
Aldığı kadar un
Harcı için
300- 350 gr kadar orta yağlı kıyma olmalı
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
Sosu için
Tereyağı 200 gr kadar
Yoğurt
Sarımsak
Ceviz
Yapılışı:
Hamur için yoğurma kabına 2 adet yumurta kırın ve 2 bardak su ilave edip çırpın. Ardından tuz ilave edip su ile seyredilmiş yumurtaya ara ara un ilave ederek hamuru yoğurmaya devam edin. Hamurun kolay açılması için çok sert olmayan hafif yumuşak bir hamur elde edilecek hazırlanan hamur üzeri kapalı olarak dinlenirken bu arada siz iç harcını hazırlayın. Hamur ne kadar iyi dinlenirse o kadar da güzel açılır. 2 hamur bezesi elde edilir. İçine eklenen yumurta besin değerini artırırken ayrıca hamurun birbirine yapışmamasını da sağlıyor.
İç harcı için soğan rendeleyin. Acı suyunu sıkarak kıymanın olduğu kaseye ekleyin. Üzerine tuz ilave edin. Karabiber de serpildikten sonra harcı güzelce yoğurun.
Bir tabağa un koyup hamuru bıçakla ortadan kesip 2 bezeye ayırın. Ve ilk hamuru unlayarak oklava ile ince olacak şekilde tepsi büyüklüğünde açın. Açılan hamuru oklavanın da yardımı ile elinizin genişliğinde üst üste gelecek şekilde katlayın. Sonra bu katlanmış hamuru eşit şekilde 2-3 parmak kalınlığında dilim dilim kesin. Elde edilen aynı boydaki şerit şeklindeki uzun parçaları aralarına un serpiştirerek tezgahın üzerine dizin. Sonra küçük kareler olacak şekilde kesin. Burada amaç küçük kare şeklinde parçalar elde etmek bu anlatılan pratik şekli siz diğer mantılar gibi de kesebilirsiniz. Kare şeklindeki hamurun içine kıymalı harcı koyup üçgen şeklinde katlayıp hafif bastırarak hamurun iki çapraz köşesi içe ve dışa doğru bükülerek kapatılır. Mantıları temiz bir bez üzerine dizin.
Tencereye bol su koyup kaynatın. Kaynar suya 2 tatlı kaşığı kadar tuz ve az sıvıyağ ekleyin. Mantıları kaynar suya atın. Pişince üzerine 1 bardak soğuk su eklenir. Bu yapışmaması ve diri kalması içindir. Sonra mantılar süzgeç yardımı ile süzülür.
Mantıya müthiş lezzet katan sosu hazırlanır.
Önce sarımsaklar havanda dövülür. Sarımsaklı bir yoğurt hazırlanır. Bir tavada tereyağı eritilir.
Servis tabağına mantılar dökülüp altın sarısı tereyağını bir kaşık ile mantının üzerinde gezdirilir. Yarısına sarımsaklı yoğurt diğer yarısına ceviz serpiştirilerek servis edilerek afiyetle yenir.
Bir yanıt bırakın